Wykorzystujemy informacje zapisane za pomocą plików cookies w celach reklamowych, statystycznych, uwierzytelniania użytkowników oraz dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce istnieje możliwość zmiany ustawień zapisu plików "cookies". Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia oraz zgodę na ich wykorzystywanie.
Twardość wody jest powodowana przez obecność w wodzie rozpuszczonych składników mineralnych, głównie soli wapnia oraz magnezu.
Według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r. wartość parametryczna twardości ogólnej wody wynosi 60 - 500 mg/l CaCO3.
Średnia wartość twardości naszej wody to ok. 200 mg/l CaCO3.
Dębicka Kraniczanka jest wodą o średniej twardości.
Twardość wody jest wyrażona w mg/l CaCO3. W niektórych krajach przyjęto oznaczać twardość w stopniach, na przykład:
- stopień niemiecki (ºdH) = 17,8 mg CaCO3/l,
- stopień francuski(ºf) = 10 mg CaCO3/l,
- stopień angielski(ºClarke’a) = 14,3 mg CaCO3/l.